2008 Domaine Le Garrigon, Côtes du Rhône, Frankrike, (74450), 13,5%, 85 kr

Nu för tiden är det otroligt lätt att hitta rödviner på 14 volymprocent och uppåt. Varje liten procentandel extra, gör att jag lätt reagerar på eldighet, köttighet och ibland klumpighet i vinet. Du måste vara en skicklig vinmakare om inte ditt vin ska uppfattas som obalanserat. Spelar en ynka halv volymprocent någon roll, kanske du undrar? Mitt svar är ja, väldigt ofta.

Detta vin är härligt balanserat, värmande och mustigt. Det kommer från södra Rhônedalen från egendomen ”La Garrigon” som grundades 1919 och ligger i distriktet Drôme. Syskonparet Marie-Francoise och Daniel Couston äger och arbetar på vingården.

Sedan 1997 tillämpar de ekologisk vinodling (ECOCERT). Här har det producerats vin sedan urminnes tider. Denna röda goding som du finner i systembolagets beställningsortiment, består av 60% Grenache, 30% Carignan och 10% Syrah. Druvstockarnas medelålder ligger på 25 år, vilket bidrar till komplexiteten på vinet. Detta vin har jäst och lagrats på traditionella cementkar, inget ekfat så långt ögat når.

Hur smakar det då? Örtigt, kryddnejlika framträder lite extra, peppar och solmogna mörka körsbär. Det finns en elegans i dess tuffa smakrikedom, eftersmaken är lång, inte kraftfull utan nästan lite sirlig. Ett vin som klarar mycket i matväg, allt med mycket örtkryddor i, blir en utmärkt harmoni med vinet. Vad sägs om en smakrik köttgryta att värma sig med? Att smutta på vinet medan du tillagar middagen, fungerar alldeles utmärkt.

Smidigaste sättet att få detta vin i din hand, är att gå in på systembolagets hemsida och följa instruktionerna, och beställa det själv.

Arkiv