2006 El Coto Crianza, Rioja, Spanien, (nr 12670), 13 %, 75 kr, 43 kr (37,5 cl)

Spanska viner växer mer och mer just nu, mycket roligt når oss här i Sverige, passa på att botanisera, bottennappen är få.

Det här vinet är en klassiker för mig, med sin angenäma prisklass får den gärna förgylla en grå tisdag i senvintern till våra pannbiffar med lök eller en mild kycklinggryta. Spanska viner är gjorda för att drickas med mat. Ofta hittar vi fatkaraktär, mustighet och en positiv ton av mylla, vilket gör att de röda vinerna älskar att framhäva mat, särskilt då kött av alla de slag och mustiga grönsaksrätter.

El Coto de Rioja är ingen liten vingård. 1970 grundades den och idag tar de hand om 23 miljoner druvor varje år och de har 78 000 ekfat. Dock är de väldigt noga med kvalitén och att leverera ursprungstypiska viner.

Denna rioja som jag räknar till den mjukare sorten, tack vare sin trevliga mognadston. Är gjord på 100 % Temranillo, skalen har legat kvar två veckor i det nya vinet för att ge mer färg, strävhet och aromer. Därefter har vinet genomgått en malolaktisk jäsning då den syrliga äppelsyran övergår till den mjukare mjölksyran, vilket gör att vinet blir mjukare. Vid årsskiftet fylls vinet på i nya amerikanska ekfat för att mogna i ett år. Sedan väntar lagring på butelj. Allt detta innebär att när vi tar en flaska på hyllan i systembolaget är den redan klar för att drickas, bra, eller hur!

Hur smakar då denna röda El Coto? Dess färg är vacker röd med en lägre intensitet. I doften hittar jag blåa plommon, en lätt kryddighet och fatton. Smaken är ren, bärigt frisk med en lätt mustighet, angenäm fatton och en trivsam eftersmak.

Ett plus i kanten med denna rioja är att den fungerar utmärkt allena.

Arkiv