2003 Domaine Pouderoux Grand Réserve, Maury, (nr 8413) 119 kr, 50cl.

På sommelierernas dag i Göteborg härom sistens fick jag prova en Maury från 1947 (!). Friskare, fräschare och godare än mycket av dess yngre ”kusiner” –wow, vilket vin! Tala om lagringspotential!

I Roussillon i södra Frankrike där säsongens första frukter samsas med vindruvor, i denna torra och varma del av landet är Grenache noir en av huvuddruvorna. Ett av de traditionella vinerna härifrån är vin doux naturels (VDN). De görs på druvmust som delvis är jäst, dvs på väg att bli vin.

Jäsningsprocessen avbryts genom tillsats av alkohol. När under processen detta sker, avgör styrkan och sötman på vinet. Vinet lagras ofta ute i solen i stora damejeanner, till en härlig mognad. Denna starkvinssort som vi har här idag –Maury, kommer från den norra delen av distriktet, på gränsen mot Rhônedalen.

Det jag gillar med den här vintypen är att den är söt utan att upplevas som klibbig. Den har det röda vinets många fördelar vad det gäller matkombinationer, utan strävhet, Ge mig choklad och chokladdesserter på mörk choklad: 1+1=3, det blir SÅ gott. Ge mig en bra blåmögelost och en Maury och jag är på väg till himlen. I detta vin finner jag en uns av sälta som är häftig. Servera vinet svalt i något mindre glas, tänk portvin. En härlig stund önskar jag dig!

Arkiv