Taittinger Brut Réserve, Champagne, Frankrike, (7422), 12 %, 349 kr, (magnum 699 kr, halvflaska 189 kr)

Vad är en klassiker i dina ögon? I mina är det något som konstant håller måttet, bra kvalité och ett visst mått av tidlöshet. Denna Taittinger, deras standardvariant, är för mig en riktig klassiker, fylld av allt det som en bra champagne ska innehålla: friskhet, massor av fina små bubblor i en strid ström, torrhet, komplexiteten som ger en vispad gräddekänsla i munnen, en angenäm fyllighet mitt i all fräschhet. Kort sagt, en champagne som levererar det som en bra champagne ska. Priset förpliktigar, men Taittinger levererar, tycker jag.

1936 köpte familjen Taittinger huset Fourneaux som var en av de första champagnehusen grundat 1734. Idag är det Pierre-Emanuel och sonen Clovis Taittinger som driver egendomen vidare. Denna champagne jäser på ståltank och har genomgått malolaktisk jäsning (då äppelsyran blir till mjölksyra, vilket gör vinet lite mjukare). Fördelningen på druvor är; 42 % Pinot Noir, 38 % Chardonnay och 20% Pinot Meunier, även druvblandningen är klassisk. I dag tillverkar de 600 000 buteljer om året.

Vad passar då denna skumpa till? Börja med den som apéritif, perfekt inledning på en god middag. Gillar du ostron är det inte dumt till, föredrar du tillagade skaldjur; gratinerade, i en timbal eller varför inte i en klassisk toast skagen? Möjliga tillbehör är många, men grundregeln gäller, exlusiva drycker kräver exklusiva matråvaror.

Allt gott inför de stundande mathelgerna, önskar er, sommelier Eva Nina

Arkiv