Grythyttan Skogsglögg, Grythyttan vin, Sverige (96460), 15%, 83 kr

Så här års då vinden viner utomhus och man blir alldeles kall inombords, tycker jag det är härligt att börja smutta på en varm glögg. Idag har vi ett otroligt utbud med vita och röda, söta och starka, traditionellt kryddade och innovativt kryddade glöggsorter att tillgå i vårt avlånga land.

Alla är inte tillverkade i Sverige men denna glögg baserad på lingon och blåbär härstammar från Bergslagen, i Grythyttan har hela produktionskedjan skett. 1999 grundades Grythyttan vin. Inspirationen till att tillverka fruktviner fick grundaren då han besökte sin mormor i Nordnorge, och blev bjuden på hennes två årslagrade hjortronsylt, tala om full smakkoncentration!

Denna glögg har en härlig friskhet som smakar skogsbär, ingefära och kanel känns tydligt, sötman är halvsöt, vilket gör att vinet känns smakmässigt balanserat. Det känns som om den svenska sommaren är koncentrerad tillsammans med julens goda kryddor, i en mun, då jag dricker denna glögg på traditionellt vis tillsamman med russin och mandel. Är du sugen på ett tilltugg prova gärna de tjocka skånska pepparkakorna. I mindre bitar med en krämig blåmögelost på toppen.

Arkiv