2009 En Colline, Grassa, VdP du Lot, Frankrike (nr 94268), 11%, 69 kr

En varm sommardag eller en ljummen afton känns en rosé oslagbar. Denna tilltalar mig på många sätt: färgen är ljust laxrosa, så inbjudande. Doften är fylld av röda vinbär, alldeles solmogna. Smaken är angenämt torr, frisk med en bärighet där röda vinbär och jordgubbar dominerar. Vinet känns elegant i sin enkelhet. Med sin sympatiska alkoholhalt (11%), är vinet utmärkt till att dricka till en semesterlunch eller i solen , iskall, en eftermiddag.

Tack vare sin friskhet passar denna rosé utmärkt till mat. Ugnsbakad eller inkokt lax gärna med en citrusdominerad sås blir utmärkt. När du packar din picknickkorg med smått och gott, glöm inte den mogna brien eller kittosten som avslutning och förstås jordgubbar eller röda vinbär till den sista skvätten vin.

Familjefirman Grassa grundades 1912 av Hélène och Pierre Grassa. Då var de specialiserade på armagnac eftersom egendomen ligger i hjärtat av Bas Armagnac. Sonen Yves märkte att jordmån och klimat lämpade sig för vinproduktion. Nu är det hans söner Armain och Rémy som står vid rodret. Druvan är Malbec och klassificeringen är Vin de Pays du Lot.

Arkiv