2008 Bergheim Pinot Blanc, Marcel Deiss, Alsace, Frankrike (nr 75997), 159 kr

Ibland känns livet fullkomligt eller hur? När jag tillsammans med nära och kära, smuttade på det här vinet, bytte vi blick, och snabbt kom kommentaren: -”Det bästa vita vin jag druckit”. Jag är beredd att hålla med att det här vinet har en generös komplexitet utan att vara fylligt, en härlig smakrikedom, utan att vara tung, färgens gula skimmer är vacker som kvällsljuset en vårkväll. Det finns en fruktsötma i vinet som gör att vinet är mycket tilltalande att dricka i ensam majestät. Samtidigt gör denna mogna fruktighet att vinet är otroligt matvänligt. Eftersmaken är torr och elegant.

Här kan du bjuda på smakrika ostar och charkuterier och patéer, rökta fiskar med kalla gärna örtiga såser, glöm inte citronen till. Gillar du chili klarar detta vinet av det, ta dock inte för mycket, risken finns att du tar ”död på” vinet.

Jean-Michel Deiss är en högt aktad vinproducent i byn Bergheim. Egendomen är på 27 hektar och sprider sig över olika lägen, höjder och framförallt jordmåner. Jean-Michels devis är: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter”. Vingården och dess tankesätt är på biodynamiska grunder.

När du vill unna dig en stunds gyllene skimmer väntar detta vin på dig.

(Vinet finns i beställningsortimentet och kan ta en vecka att få hem till din systembolagsbutik.)

Arkiv