2007 Quartetto, Herdade Monte da Cal, Alentejo, Portugal, (6785), 58 kr, 13%

Jag har alltid haft ett gott öga till Portugal. Jag gillar deras robusta ibland kärva viner. Det som utmärker dem är att inhemska druvblandningar, oftast dominerar. Visst förekommer det Syrah och Cabernet Sauvignon här också, men missa inte att prova en Touriga Nacional, Tinta Barroca och Arragônes.

Idag finns det betydligt färre sträva och klumpiga viner. Precis som i övriga vinvärlden möts du av mer fruktighet och balans redan i vinets ungdom. I Dourodalen, portvinets vagga, görs idag även fantastiska ”vanliga rödviner” som får mig att tänka på stora bordeauxviner. Då får vi var beredda att lägga ut några hundralappar. I jämförelse med stora bordeauxer och californier, får vi fantastiska viner till halva beloppet.

Här kommer ett riktigt budgetfynd på druvorna Arragônes 50%, Syrah 30%, Alicante Bouchet 20%.

Eftersom vinets årgång är 2007 har det sträva som fanns från början mognat till fyllighet, kryddorna och örterna som jag ofta hittar i röda portugiser, är här väl integrerade med mörka bär och mörk choklad.

År 2001 bildades denna egendom i Alentejo, nära spanska gränsen i södra Portugal, som ägs av Global Wines som har fler vinerier i andra delar av Portugal. Detta vin har jäst på ståltankar och lagrats fem månader på franska ekfat.

Drick vinet till köttgrytan gärna på lamm eller grillade goda korvar med örter i. Avsluta med en bit lagrad svecia. Då mår du som en prins eller prinsessa i höstrusket.

Arkiv