2007 Campolieti Ripasso, Luigi Righetti, Valpolicella Classico, Italien nr 82358, magnum 1.5 l, 179 kr (nr 6792 för 75 cl & 37.5 cl)

När vi firade sonens födelsedag med önskad pastabuffé kändes det givet med magnumbuteljer. Det inger en festkänsla och är praktiskt då man är många. Detta vin blev min egen favorit.

Luigi Righetti är den stolta familjefadern som tillsammans med sina söner driver familjefirman i byn Valgatara di Marano i hjärtat av Valpolicella Classico. Idag tillhör de en av de två-tre största privata producenter av amarone. Detta vin är en ripasso vilket betyder att vinet fram på vårkanten året efter skörd får en tillsats av ”modern” dvs. jästresterna efter amaronetillverkningen. Denna metod ger vinet större komplexitet.

Vinimportören berättar stolt att inte en enda gång sedan vinet introducerades i Sverige 1995, har de fått reklamationer av detta vin. Vill citera Jan-Åkes winegroup på deras vackra smakbeskrivning av vinet som jag till fullo håller med om: -”Kryddiga körsbärslika aromer och sprakande frukt. Smaken är överraskande fyllig för denna vintyp, mycket elegant och ganska stramt hållen men ändå med mjuka tanniner och lång härlig eftersmak som balanseras av en finstämd fatnyans”. Kan lagras 5-8 år, då pratar vi om magnumen, helbuteljen kan sparas 2-5 år, halvflaskan drickes nu.

Ett vin att ta till att värma sig med, vill du inte äta italiensk inspirerad mat passar kycklingrätter och lagrade hårdostar eller mogna vitmögelostar.

P.S. Magnumbuteljerna finns i beställningssortimentet, räkna med en veckas leveranstid. De mindre flaskorna finns på alla systembolag i Sverige D.S.

Arkiv