2005 Delmas Brut, Crémant de Limoux, Frankrike,(7694),12,5%, 139 kr, EKO

Mousserande viner tillhör alla årstider och festliga tillfällen. Nu under den grönskande högsommaren känns det extra lockande med ett välkylt, pirrigt bubblande glas vin.

1531 på klostret St Hilaire nära Limoux i södra Rhônedalen föddes ett av de äldsta mousserande vinerna i världen; Blanquette de Limoux. Huvuddruvan Mauzac ger vinet sin speciella karaktär av gröna äpplen, vita vinbär och vita persikor, kombon friskhet-fruktighet gör druvan så lämpad till mousserande viner. Extra smakskjuts ger jordmånens mineralitet.

Vårt vin här idag, är en blandning av druvorna Mauzac, Chardonnay och Chenin Blanc, där av beteckningen Crémant de Limoux. Här finns ännu mer härliga frukttoner och en skön fruktsötma i mitten av smakpaletten, vilket gör att vinet klarar av lite hetare och smakrikare tilltugg. Drick det väl kylt precis som en champagne och njut av ett helt unikt, ursprungstypiskt vin som förtjänar att träda fram ur sin undanskymda position.

Det är tredje generationen som idag driver Domaine Delmas. Sedan 1986 arbetar de helt ekologiskt, på familjens 31 ha.

Arkiv