Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2004, Italien, nr. 22350, 259 kr(75cl), 138 kr (37,5 cl)

Vissa kombinationer är bara klockrena som amarone med parmesanost i bit. Före maten som apèritif eller efter maten som ost och vin. Min kloka kusin börjar alltid med amaronen för att kunna njuta till fullo och tar sedan något enklare till varmrätten som hon håller på att laga.

Vad är då amarone? Jo, ett rött vin som görs på delvis torkade druvklasar. Vinet får jäsa ut helt och blir då torrt, kraftfullt, fylligt med en angenäm strävhet och en bitter eftersmak. Namnet amarone lär komma från italienskans ”amaro” som betyder besk. Det som gör amaronen så angenäm är de torkade frukttonerna; vinet kryllar smakmässigt av katrinplommon, sultanrussin, torkade körsbär och mörk choklad som pricken över i:et.

1902 grundades denna familjeägda vingård som är hela 135 ha på sluttningarna i Venetien nära staden Pedemonte.

För att få kallas amarone måste vinet lagras minst tre år på ekfat, alkoholhalten får inte understiga
14 %. Restsockerhalten får inte överstiga 15 gram/liter. Druvsammansättningen består av: 50% Corvina Veronese, 30% Rondinella, 15% Corvinone, 5% Molinara. Detta vin har dessutom legat ett år på flaska före försäljning.

Varsågoda här har ni en klassisk amarone tillgänglig i alla systembolagets butiker i Sverige. Är ni inte så många finns den även på halvflaska. Förutom till smakrika ostar passar vinet utmärkt till vilt. Vinet är mer robust än elegant och tål att lagras i tio år under bra förhållanden.

Arkiv