Rabl Zweigelt Rosé 2008, Kamptal, Österrike, (nr 95120), 85 kr

Zweigelt är ingen vanlig druva, dr Zweigelt hette herren som korsade Blaufräkisch med St-Laurent på en forskningsanläggning i Österrike. I detta vinvänliga land har den forfarande sitt säte. Familjeföretaget Rabl i Kamptal, är mest kända för sina goda Grüner Veltliner och Riesling-viner som de odlar helt ekologiskt på totalt 70 ha. Roligt nog, får vi även ta del av deras rosé, ett bra komplement i den svenska roséfloran som i år innehåller 40 olika viner av blandad kvalité.

Som du förstår är den här en av mina favoriter; underbart laxrosa i färgen, doften har en finstämd bärighet och grapefruktton. Smaken är torr, frisk med tranbär, lingon och grapefrukt. Den trivsamma bitterheten gör den extra matvänlig. Nässelsoppa med ägg till var en dröm. När den säsongen är över fortsätt gärna med spenat och ruccolainspirerade rätter. Avsluta eller börja med en god lagrad hårdost; gärna grevé och du mår som en prinsessa (eller prins)!

Arkiv