Fino Inocente, Valdespino, Jerez, Spanien (8202), 59 kr (37,5 cl) 15%

Efter en tre dagars spansk vinkurs känner jag mig uppfylld av Spaniens mångfacetterande viner;
friska vita med djup, kryddighet och längd. Kraftfulla, alkoholstinna röda som ändå har balans och elegans –det ni! Cava (Spaniens svar på champagne) i alla prisklasser och stilar. Listan på godsaker kan göras lång. Här och nu vill jag presentera en bortglömd klassiker SHERRY.

I Andalusien i södra Spanien bidrar den vita kalkjorden albariza, med karaktär. Finons andra speciella smakgivare är flor, täcket av jästsvampar som bildas då sherryn jäser. Slutdrycken blir snustorr, ljus i färgen med en jästig, skolkritaktig känsla med en underton av gröna oliver. Mognaden sker i träfat i rad och på höjd i ett speciellt system solera, där man tappar från det undre fatet och toppar upp från det ovanifrån, för att få en så konstant smak som möjligt. Trots allt detta jobb och vinhantverk är sherryn aldrig dyr, oavsett stil och sötma.

Valdaspino är den äldsta sherrybodegan med 700 års erfarenhet. Familjen har sitt säte i Jerez i en av de vackraste byggnaderna i staden, sägs det.

Fino ’Inocente’ är snustorr med smak av jäst, havssalt, färska örter och friska gröna äpplen. När du inte vet vad du ska dricka till lufttorkad skinka, marinerade oliver, salta grönskaksinläggningar, salamikorvar, vällagrade ostar i olika färger, nötter förstås. Och som hand i handske: kokta rödbetor med grillad halloumi med valnötter och vinaigrette –mums.
Ge sherryn en chans, det finns en stil som passar alla, från torr till sirapssöt.

Lycka till med att hitta din favorit!

Arkiv