Ch. Wantz Pinot Gris Collection Personelle 2007, Charles Wantz, Alsace, Frankrike, (nr. 94020) 79 kr

I dessa vackra sensommardagar vill jag fortfarande gärna njuta av rosé och vita viner.
Denna septembernyhet som finns i alla systembolagsbutiker är lätt att ta till sig, passar kall att dricka utomhus i de sista värmande Brittsommarsolstrålarna, vinet gillar kräftor med sin sälta och rätter med sydamerikanska och asiatiska smaker. Kort sagt mat med sting. Smakrika ostar går också bra t ex en lagrad kittost och andra lagrade ostar. Här behöver vi inte vara rädda för att ha roliga tillbehör som smakrika marmelader – på tomat kanske? och goda chutneys.

I Alsace hittar vi denna familjevingård med anor sedan 1653. Idag är det dottern i familjen Eliane som ansvarar för företaget tillsammans med sin make. Hon är dotter till Charles som har givit namn till vinet. De själva beskriver detta vinet som torrt med en generositet, viss stramhet, påkallande aromer av färsk valnöt, skog och svamp. Där vill jag tillägga den generösa fruktigheten och smak av nektar.

Ägarna tycker att vinet går att lagra 6-8 år under bra förhållanden (dvs. mörkt, svalt och liggande). De föreslår anklever till (mums) och fågel med svampsås.

När jag går in på vinfamiljens hemsida möts jag av fågelkvitter, vackra vyer och kyrkklockor. Allt som vi kan förvänta oss av det romantiska och välkomnande Alsace.

Arkiv