Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut, Champagne, Frankrike 249 kr, (37,5 cl 149 kr), nr 7471

I varje champagneflaska finns det 47 miljoner vackra bubblor, som fortsätter likt ett pärlband röra sig i våra glas. Det är den andra jäsningen under lång tid (minst 36 månader) som åstadkommer allt detta pärlande liv. Här ser vi skillnaden ju längre champagnen har legat på sin jästfällning desto fler bubblor och smak på vinet. Jämför gärna med ett enkel tanklagrat mousserat vin, då upplever du skillnaden på smak och bubblor. Sedan får vi inte glömma att smaken är så olika; många föredrar mindre mousse och mildare smak, där av det stora utbudet på mousserande viner.

Alla ni som känner mig vet att jag är barnsligt förtjust i champagne. I helgen provade jag två champagner med mina kollegor. Denna rosa skönhet föll oss alla i smaken, inga problem att dricka allena trots att den är gjord på den blå druvan Pinot Noir som kännetecknas av ryggrad, jordgubbe och smakrikedom.

Detta vin kommer från den pittoreska byn Les Ricey i Aube i Champagne. Precis efter degorgeringen (då jästen avlägsnas från flaskan), tillsätts stilla rött Pinot Noirvin för att uppnå den vackra rosa färgen.

I detta vin förnimmer jag jordgubbar hallon med sina små krispiga frön och en brödig champagneton. Vinet är lättare än förväntat och passar utmärkt att ha som aperitif eller vid tolvslaget på nyår. Små snittar till sitter inte fel. Drick och njuuut.

Arkiv