2006 Le Moulin des Nonnes, Louis & Henri Andrieu, Minervois, Frankrike

Detta vin kräver sin man (eller kvinna), det är inte inställsamt, mjukt och inbjudande; utan trivsamt strävt, friskt, lagerblad, blåbär och örter är smaker som jag hittar i detta vin som är en dröm till rätt mat. Undvik chili, stark paprikakrydda och andra heta kryddblandningar, vinets strävhet accentuerar allt det heta, det blir en brinnande känsla i munnen! Det är därför vi gärna dricker vitt med sötma eller aromatiska toner till het mat eller ett rött vin med mjukhet och fruktighet men utan fatkaraktär, som ger vinet strävhet.

Vad ska man då äta till detta vin? Tänk klassiskt: gärna grillad entrecôte eller fläskkarré med generösa tillbehör som smörslungade färska potatisar, morötter och gul lök. Eller samma kött med en krämig potatissallad gärna med vitlök och örter. Varför inte njuta av en tomatsallad till? Nu när det går att få solmogna tomater.

Det är fjärde generationen i familjen Andrieu som driver denna ekologiska vingård som de stolt berättar, tillhör Frankrikes tre största. Vingården är 96 ha stor, vinet består av 70 % syrah och 30 % mourvedre. Druvsorterna har jäst separat, efter det blandades de och har lagrats 12 månader på fransk ek. Vill du, kan då spara detta vin i ett par år.

Arkiv