2005 Crozes-Hermitage, E Guigal, Frankrike (nr2802), 169 kr

En av de få vindruvorna som på franska benämns i femininum är La Syrah. Den är kraftfull, full av färg, elegans och struktur och inte alldeles lätt att lyckas med för vinbonden. Men väl omhändertagen ger den helt fantastiska viner. De ädlaste exemplaren behöver tid för att mogna och visa sin storhet; ge det feminina lite tid, ha inte för bråttom, då missar du den väntande juvelen.

Smaker du kan leta efter hos Syrahdruvan är: peppar, björnbär, choklad, prickig korv, viol, lök (i ungdomen), tryffel, lakrits, oliver, plommon. Med tiden utvecklas brända och rökiga aromer, stall och lädertoner.

Från norra Rhône där detta underbara vin kommer påverkar solen och terrängens egenskaper stort. Etienne Guigal grundade Domaine Guigal år 1946. Idag tillhör de en av de bästa producenterna i norra Rhônedalen.

Detta vin har redan börjat få en mognadston, det har mjuknat påminner om sammet i texturen men många av de ovan nämnda smakerna finns där. Drick detta till en elegantare kötträtt, gärna baserat på viltkött; en god rödvinssås, ett potatistillbehör som du gillar och fräscha varma grönsaker med örtkryddor. Då framhäver du vinet på bästa sätt. Vill du sedan sticka emellan med en krämig vitmögelost och avsluta med Valhronachoklad från Rhône, ja då mår du som du förtjänar -fantastiskt!

Arkiv