De Sousa Merveille, Champagne, Frankrike, nr 8102801, 326 kr

För flera år sedan då jag blev sugen på att prova en ekologisk champagne hittade jag denna och blev hänförd. Nyligen då denna var del i en provning, blev gästerna och jag förtjusta, den blev t o m gruppens favorit.

Redan 1890 startade vingården men inte förrän 1986 började Erick de Sousa med egen tillverkning. Ambitionen är att låta terroiren tala, jäsningen sker på små ekfat, olika åldrar för sig, degorgering gör Erick och hans tre anställda för hand. 1999 övergick han till biodynamisk odling.

Kapaciteten fanns till att tillverka mer champagne än hans egna 11 ha i Avize, Cramant och Oger (alla Grand Crubyar) kan ge. Numera köper han in druvor från sina vänner och grannar. Tillägnat sin mamma – Zoémi gör han dessa champagner

Denna Merveille (pärla, underverk) görs på chardonnay 50%, pinot noir 40%, pinot meunier 10%. Medelåldern på vinplantorna är 45 år, här finns det generöst med doft och smak.

Hur smakar då dessa härligt bubblande droppar? Smak och doft harmonierar väl: en elegant komplexitet av citrus, gula äpplen, hasselnöt och en fin brödighet. Det hela avslutas med en behagligt mild och lång eftersmak.

Drick den som en perfekt inledning på kvällen. Vill du sedan fortsätta till mat är färska skaldjur med en krämig sås till, utsökt.

Arkiv