Ibland blir jag så trött på alla alkoholstinna viner som vi överöses med på
den svenska vinmarknaden. Jag vill kunna dricka ett vin utan att känna mig däven
dagen efter. Detta vita vin som Systembolaget har lovat ska finnas minst ett år
i deras sortiment, lever upp till mina förväntningar. Alkoholhalten ligger bara
på 8.5%, även bilkörare kan unna sig ett glas till maten.
I Moseldalen odlas detta vin av familjen Loosen sedan 200 år tillbaka.
Ansvarig för egendomarna nu är Ernst Loosen. En charmerande, kunnig och driftig
man som är väl medveten om den höga kvalitén på familjens viner. Just detta vin
har vuxit på skifferjord vilket ger vinerna en trevlig mineralitet och friskhet.
Det tyska ordet lay (skiffer). Lågt skördeuttag, ingen konstgödsel,
försiktighet med bekämpningsmedel, endast skörda mogna, väl utvalda druvor. Ger
en bra grund till ett gott vin. Unikt för Moseldalen är att phylloxera
(vinlusen) inte har fått fäste i den väldränerade moselmyllan.Här är alltså en
av de få regioner i Europa där vi hittar oympade vinstockar. Dr Loosens egna
vinstockar har mer än 120 år på nacken. Äldre vinstockar producerar färre men
smakrikare druvor, med en högre koncentration och fyllighet.
Hur smakar då vinet? Jo, otroligt rent med en angenäm spritsighet och
fruktsötma. Det finns päron med en lätt kryddighet och mineralitet som följs av
en fin citruston i eftersmaken. Drick detta vin väl kylt i ensam majestät.
Förslut flaskan med den praktiska skruvkorken, sätt in den i kylen. Tillred en
middag med asiatiska smaker eller svenska rökta, rimmade, gravade eller inkokta
fiskar eller skaldjur. Vinets sötma fullkomligt älskar det heta från Asien och
det saltsöta från Sverige.