2005 Periquita, José Maria da Fonseca, Terras do Sado – Portugal, 13%, 1.5 liter 123 kr

På senaste tiden har jag fascinerats av magnumbuteljer dvs. flaskor som rymmer 1,5 liter vin. Är man många vid middagsbordet är det en härlig känsla att servera från stora maffiga buteljer, det blir omedelbart något extra på gång.

I snart 200 år har J.M da Fonseca odlat vin på Sétubalhalvön , vilket gör detta vin till Portugals äldsta bordsvin. Dessutom är det största röda vinet som exporteras. Vad kan man då vänta sig av denna gigant?

En rubinröd färg som håller på att djupna. En trivsam mognadston som ger vinet en mjukhet som balanseras upp av en klädsam strävhet. Smaken är fylld av mörka bär där plommon och björnbär dominerar, sötlakrits och en örtighet finns där också.

Druvsammansättningen är härligt inhemsk, Portugal har över 500 olika druvsorter som odlas.
70% Castelao
20% Trincaderra
10% Aragonez (= Tempranillo)
I fyra månader har vinet vilat på ekfat.

Detta budgetfynd passar utmärkt till rustika grytor på kött eller en fyllig vegetarisk gryta med stora vita bönor och tomatbas. Var generös med örter och/ eller olika pepparsorter. Vill du sedan avsluta vinet med en lagrad hård- eller kittost på komjölk, gärna från något av alla våra duktiga svenska gårdsmejerier. Då mår vi som prinsar och prinsessor i vintermörkret.

P.S. Vinet finns även i andra storlekar: 75 cl för 65 kr, 37,5 cl för 35 kr och på 3-liters box för 215 kr D.S.

Arkiv