Dryckestips

Groebe À la Carte 2006, Rheinhessen, Tyskland, 99 kr (nr 81810)

Jag har alltid haft en förkärlek till ekologiska, bra viner. Varför krångla till det, naturen
själv är ofta vis nog. En strålande försommardag provade vi detta vin tillsammans med
goda vänner. Vi blev alla hänförda. Var det sommarljuset, sällskapet eller maten vi åt till?
Jag vill tro att det var en kombination, men vinet i sig var strålande bra. En fräsch och mogen riesling, slår det mesta, så här års.

Sedan 1625 har det odlats vin av familjen Groebe i byn Westhofen i Rheinhessen. I dag leds vingården av Fredrik Groebe som tar stor hänsyn till naturen; jordmånen och druvan ska tala.
Sålunda skördar han för hand och använder inga kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel dvs. ett ekovin.

Vinet lever verkligen upp till epitetet frisk och fruktigt. Allt finns där; fräschheten, torrheten, citrusfrukterna, balansen och en kul rökig ton som en extra knorr på slutet. Detta vin ligger i beställningssortimentet, det tar några dagar innan du får det i din hand.

Drick vinet väl kylt som apèritif, fortsätt sedan till den varmrökta sommarfisken gärna med en örtig sås baserad på matlagningsyoughurt och färsk potatis. Har du sedan en krämig blåmögelost och ett gott bröd till de sista vindropparna (gärna lite högre tempererade). Då är det bara att njuta av livet och vinet!

» Tillbaka till arkivet

Mat & dryck i harmoni

Fotograf: Sommeliern själv

 
Mindbite AB Stegra AB