Dryckestips

2011 Veccioflorio Marsala Superiore, Florio, Marsala, Italien (nr 8403),18%, 99 kr (75 cl), 62 kr (37,5 cl)

Söta viner/dessertviner är en underskattad och bortglömd produkt. Nu till påsk och andra högtider då vi unnar oss dessert, sötsaker och smarriga ostar, vill jag påminna om denna prisvärda och framför allt goda klassiker.

Denna vinstil skapades redan på 1700-talet när engelsmannen John Woodhouse spritade upp vinet för att klara att skickas till sitt hemland. Samma teknik som används för portvin och madeira t ex. Det vita basvinet från Sicilien på de inhemska druvorna Grillo och Cataratto, tillsammans med den generösa solen, ger det här vinet en härlig knäckig smak där torkad frukt, marsipan, farinsocker, apelsin och honung är några av alla generösa söta smaker som du kan hitta.

Drick vinet vid 12-14 grader i små glas med och i en sabayone, nötiga och chokladiga desserter, tårtor och blåmögelostar. Jag säger bara mmm…

» Tillbaka till arkivet

Mat & dryck i harmoni

Fotograf: Sommeliern själv

 
Mindbite AB Stegra AB