Dryckestips

2010 Catralvos, Horacio Simoes, Palmela, Terras do Sado, Portugal, (nr 2549), 13,5%,100 kr

Portugisiskan är ett vackert språk men svårt att förstå för oss här i norden. Namnet på vinet följs av producenten, distriktet, regionen och landet. Fyller jag sedan på med vilka druvor som ingår i detta smarriga vin: 85% Castelão, 10% Aragonez och 5% Syrah så är det kanske bara Syrahdruvan som du känner igen?

Men vad gör det? Vi får ett ursprungstypiskt vin som är odlat söder om Lissabon på en familjeägd vingård där de vet vad de gör. Sedan 1910 har de tillverkat vin. Druvan Castelão vinner på att lagras då blir de sträva tanninerna mjuka och runda, vilket detta vin har fått gjort på gamla små franska ekfat.

Nu när höststormarna viner kan vi behöva värma oss med mustiga och grönsaksfyllda köttgrytor. Tillhör du den lyckliga skaran som har jagat vilt passar det utmärkt till det här vinet. Gillar du torkad frukt i mat matchar det här generösa vinet det med en klackspark. Hårda lagrade ostar måhända med en mörk kryddig marmelad till blir härligt att avsluta rödvinet med.

Så ta fram dina vackraste rödvinsglas och njut av detta . Den läckert djupröda färgen och den kryddiga smaken kommer att förhöja din måltid!

» Tillbaka till arkivet

Mat & dryck i harmoni

Fotograf: Sommeliern själv

 
Mindbite AB Stegra AB