Dryckestips

2007 Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, Mosel, Tyskland (nr 7203) 109 kr

Ibland blir jag så trött på alla alkoholstinna viner som vi överöses med på den svenska vinmarknaden. Jag vill kunna dricka ett vin utan att känna mig däven dagen efter. Detta vita vin som Systembolaget har lovat ska finnas minst ett år i deras sortiment, lever upp till mina förväntningar. Alkoholhalten ligger bara på 8.5%, även bilkörare kan unna sig ett glas till maten.

I Moseldalen odlas detta vin av familjen Loosen sedan 200 år tillbaka.  Ansvarig för egendomarna nu är Ernst Loosen. En charmerande, kunnig och driftig man som är väl medveten om den höga kvalitén på familjens viner. Just detta vin har vuxit på skifferjord vilket ger vinerna en trevlig mineralitet och friskhet. Det tyska ordet lay (skiffer). Lågt skördeuttag, ingen konstgödsel, försiktighet med bekämpningsmedel, endast skörda mogna, väl utvalda druvor. Ger en bra grund till ett gott vin. Unikt för Moseldalen är att phylloxera (vinlusen) inte har fått fäste i den väldränerade moselmyllan.Här är alltså en av de få regioner i Europa där vi hittar oympade vinstockar. Dr Loosens egna vinstockar har mer än 120 år på nacken. Äldre vinstockar producerar färre men smakrikare druvor, med en högre koncentration och fyllighet.

Hur smakar då vinet? Jo, otroligt rent med en angenäm spritsighet och fruktsötma. Det finns päron med en lätt kryddighet och  mineralitet som följs av en fin citruston i eftersmaken. Drick detta vin väl kylt i ensam majestät. Förslut flaskan med den praktiska skruvkorken, sätt in den i kylen. Tillred en middag med asiatiska  smaker eller svenska rökta, rimmade, gravade eller inkokta fiskar eller skaldjur. Vinets sötma fullkomligt älskar det heta från Asien och det saltsöta från Sverige.

» Tillbaka till arkivet

Mat & dryck i harmoni

Fotograf: Christer Delding

 
Mindbite AB Stegra AB